Objevení fotobiomodulace v NASA

Vše začalo v roce 1993, který hrál významnou roli při zrodu samotné terapie červeným světlem. V roce 1993 totiž společnost Quantum Devices (Barneveld, WI) vyvinula pro NASA osvětlovací diodu (LED) pro použití v experimentech s růstem rostlin.

 

 

Ve vesmíru se životu, ať už rostlinnému nebo zvířecímu, nedaří tak dobře, jako na naší planetě Zemi. Vědci z NASA, se proto snažili nalézt efektivní způsob pro pěstování rostlin ve vesmírných podmínkách, aby měli kosmonauti zajištěnou potravu při vesmírných misích na dlouhé vzdálenosti. V té době byla však světelná technologie pro tento účel omezená na klasické wolframové nebo halogenové žárovky, které pro kosmické lety nebyly ideální. Vydávají totiž velké množství tepla a spotřebují spoustu energie.

 

 

Z toho důvodu se začalo uvažovat o využití LED (Light-Emitting Diode), které mají vysokou energetickou účinnost a nevydávají prakticky žádné teplo, přestože vyzařují světlo, které může být i desetkrát jasnější než Slunce. Někteří vědci zapojení do projektu byli zpočátku skeptičtí a mysleli si, že myšlenka využití LED diod k podpoře růstu rostlin je přitažená za vlasy. Experimenty však doopravdy prokázaly, že červené vlnové délky z LED diod dokážou podpořit energetický metabolismus buněk a urychlit tak růst rostlin a fotosyntézu. Díky tomu, že se experiment vydařil, NASA poté vytvořila komoru pro růst rostlin (Astroculture3), která využívá LED k pěstování rostlin na palubě kosmické lodi. V říjnu 1995 se LEDky poprvé objevily na raketoplánu Columbia, ve druhé misi US Microgravity Laboratory Spacelab.

 

 

To ale není celý příběh! Jedním zajímavým vedlejším produktem tohoto experimentu bylo zjištění, že vědci, kteří byli často vystavení intenzivnímu červenému světlu, zaznamenali rychlé a neočekávané hojení jejich kožních lézí. To bylo skvělé zjištění, protože prostředí mikrogravitace je pro zdraví kosmonautů velmi náročné. Během období misí dochází u astronautů k trojnásobně vyšší míře zranění a rány se na oběžné dráze hojí pomaleji. Jakákoliv nová možnost, jak zlepšit jejich zdravotní stav byla tedy extrémně zajímavá a motivující pro další výzkum. 

 

 

NASA následně začala studovat využití LED ke zvýšení metabolismu lidských buněk a zastavení úbytku kostí a svalů u astronautů. Výzkum se rozšířil i mezi další vědecké skupiny, které postupně potvrzovali další pozitivní účinky na lidské zdraví. V posledních letech se tato technologie dostala i mezi širší veřejnost, která může z terapie červeným světlem benefitovat z pohodlí domova. Jsme vědcům z NASA vděční za objev fotobiomodulace, protože bez nich bychom nejspíš teď ani nepsali tento článek.

 

 

Zdroje:

NASA - Lighting the Way for Quicker, Safer Healing

A NASA discovery has current applications in orthopaedics

Effect of NASA light-emitting diode irradiation on wound healing

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz