Proč nosit brýle proti modrému světlu a které si vybrat?

Modré světlo z obrazovek je něco, s čím se setkáváme dnes a denně. Pokud jsme mu ale vystaveni přespříliš, mohou nás začít trápit různé problémy. Chcete-li jim raději předcházet, ideálním řešením je pořídit si speciální brýle.

 

 

Modré světlo: Opravdu nám škodí?

Modré světlo je součástí viditelného spektra, tedy palety barev, kterou jsme schopni vnímat. Jedná se o elektromagnetické záření s krátkými vlnovými délkami a vysokou energií – velmi snadno se rozptyluje a proniká na sítnici našeho oka. Většinu modrého světla, jež přes den přijmeme, pochází je Slunce. To je pro nás přirozené, a navíc zdravé. Udržuje nás aktivní, zlepšuje naše kognitivní funkce a řídí mnoho důležitých procesů v těle – mimo jiné velmi úzce ovlivňuje rytmus bdění a spánku.

Modré světlo na nás však v dnešní době také září ze všemožných moderních technologií a zařízení. Mezi ně patří již zmíněné chytré telefony, televize a monitory počítačů, ale také tablety, čtečky knih, či zářivky a LED osvětlení. Toto světlo dává našemu tělu falešný signál, že je stále den. To poté netvoří melatonin, což vede k narušení našich biorytmů a problémům se spánkem. Může se jednat o celkovou nespavost, časté noční probouzení nebo neschopnost rychle usnout.

 

 

Co jsou vlastně brýle blokující modré světlo?

Brýle blokující modré světlo jsou už na první pohled jiné než brýle dioptrické či sluneční. Jak je již ze samotného názvu patrné, mají speciálně zabarvená skla, ať už do žluta, oranžova, nebo do červena, aby blokovaly právě modré světlo. Barva čoček pak rozhoduje o tom, kolik procent modrého světla dokáží brýle odfiltrovat. Zatímco u našich téměř čirých je to 30 %, oranžové ho vždy blokují ze 100 %.

Brýle proti modrému světlu k počítači

Na celodenní nošení při práci u počítače jsou určeny brýle s čirými skly. Jsou vybaveny speciálním filtrem, který blokuje cca 30 % modrého světla, přesněji jeho nejintenzivnější část. Zbytek modrého světla na nás nechávají působit, a sice z toho důvodu, abychom nepřišli o svou energii a byli dostatečně produktivní.

Brýle k počítači mají ale i další výhody:

  • pomáhají snižovat namáhání očí
  • předchází jejích únavě či pálení
  • částečně mohou zamezit bolestem hlavy
  • zlepšují kontrast barev

 

K čemu jsou dobré červené brýle na spaní?

Modrému světlu je vhodné se přibližně 1,5–2 hodiny před spaním zcela vyhnout. Ptáte se proč? Jednoduše proto, že nás udržuje bdělé a aktivní – potlačuje produkci „spánkového“ hormonu melatoninu, který navozuje pocit únavy, pomáhá nám snadno usnout a zároveň je jedním z nejsilnějších antioxidantů v našem těle. Večer a před spaním je tedy vhodné nosit brýle s oranžovým nebo červeným zabarvením. Ty totiž dokáží odbourat 100 % modrého světla.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz