Zvýšení kvality a množství vlasů díky terapii červeným světlem

Vypadávání vlasů je bohužel poměrně častým problémem u mužů i žen. Jedná se o dermatologické onemocnění, kterému se říká androgenetická alopecie. Trpí jí přibližně 50 % mužů do 50 let věku a s přibývajícím věkem se toto onemocnění zhoršuje. Jedná se o nepříjemný problém, na který je potřeba nahlížet komplexně. V tomto článku si vysvětlíme, jak může fotobiomodulace pomocí červeného a blízkého infračerveného světla pomáhat s kvalitou i množstvím vlasů.

 

3 fáze růstu vlasů

 

Abychom lépe pochopili, jak může terapie červeným světlem pomoci zabránit vypadávání vlasů a podpořit jejich opětovný růst, tak si nejdříve vysvětlíme tři hlavní fáze růstu vlasů:

Anagenní fáze - Růstová fáze vlasu, vlasové cibulky uvolňují látky, které způsobují množení (proliferaci), migraci a diferenciaci zárodečných buněk vlasového folikulu, které tvoří vlas.

Katagenní fáze - Během této fáze je vlasová cibulka neaktivní a vlas již nadále neroste.

Telogenní fáze - Přívod krve do vlasového folikulu se zcela oddělí, již nedochází k tvorbě vlasu, stávající vlas vypadává a je nahrazen vlasem nově formovaným.

 

 

Jak pomáhá fotobiomodulace?

 

Červené a blízké infračervené světlo podporuje přechod vlasových folikulů z telogenní fáze zpět do anagenní. To zjednodušeně znamená, že tím v podstatě způsobuje delší dobu trvání růstové fáze, a tím i celkový růst vlasů! Terapie červeným světlem také pomáhá zvýšit rychlost růstu v anagenní fázi a zároveň zabraňuje tomu, aby se předčasně došlo do katagenní fáze, což vede k delším a zdravějším vlasům.

Mezi další mechanismy, kterými může terapie červeným světlem napomáhat zdraví vlasů, patří zlepšení určitých růstových faktorů, modulace zánětu, zlepšení zdraví a efektivity fungování mitochondrií a pozitivní vliv na zvýšení hladiny oxidu dusnatého, což zvyšuje průtok krve do dané oblasti. Díky většímu prokrvení se zvyšuje okysličení a přívod živin těchto míst. Tyto efekty jsou společné i pro ostatní tkáně, více o celkových efektech červeného a blízkého infračerveného světla se dozvíte na stránce "Účinky a studie".

 

 

Co ukazují výsledky ze studií?

 

"Většina studií zahrnutých v tomto přehledu zjistila celkové zlepšení růstu vlasů, jejich tloušťky a spokojenosti pacientů po terapii LLLT." [R]

"Naše výsledky ukazují, že léčba LLLT může být účinnou možností léčby vypadávání vlasů u mužů i žen." [R]

"Pacienti, na které byla použita LLLT o vlnové délce 655 nm, dosáhly v této multicentrické randomizované kontrolované studii 37% nárůstu počtu vlasů ve srovnání s kontrolními pacienty léčenými falešnou léčbou." [R]

"Ukazuje se, že LLLT je bezpečnou alternativní léčbou pro pacienty s androgenní alopecií. Klinické studie prokázaly účinnost u androgenní alopecie u mužů i žen." [R]

 


Shrnutí

 

Závěrem lze říci, že červené a blízké infračervené světlo prokazatelně pomáhá mužům i ženám předcházet vypadávání vlasů a dokonce je obnovovat. Dokonce pomáhá také zvyšovat tloušťku pramínků vlasů. Terapie červeným světlem tedy může pomoci zlepšit kvalitu i množství vašich vlasů, což dokáže následně zlepšovat i kvalitu vašeho života!

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz