Zvyšování sportovního výkonu a podpora regenerace pomocí světla

Ať už jste profesionální nebo amatérský sportovec, tak vás pravděpodobně zajímá, jak můžete zlepšovat své výkony a regeneraci po náročném tréninku.

Tradičně se hovoří o faktorech jako např. množství bílkovin, zařazení specifických aminokyselin, doplňků stravy, spánku či aktivního odpočinku.

Nicméně s tím, jak se vyvíjí oblast vědeckého poznání, přicházejí nové metody a postupy, kde jako jeden z nejefektivnějších se jeví využívání terapeutického vlivu světla – tedy elektromagnetického záření různých vlnových délek.

Bavíme se tady konkrétně o využití terapie červeným (RED) a blízkým infračerveným světlem (NIR), které podporují celkovou adaptaci na trénink, tréninkovou odezvu a výsledky. To přitom zjistily jak četné studie prováděné na zdravých lidech, lidech po zranění i sportovcích, tak také osobní výpovědi profesionálních sportovců, kteří už technologie terapeutického využití světla, kterým říkáme fotobiomodulace, využívají a mají tak v podstatě konkurenční výhodu nad ostatními.

V tomto ohledu se podíváme na několik oblastí, v rámci kterých lze červené a blízké infračervené světlo využít. Jen ještě upozorním, že těchto vlnových délek se využívá v rámci infrapanelů MITO LIGHT®.



1) Fotobiomodulace jako efektivní strategie růstu svalové hmoty

Díky schopnosti infračerveného záření pronikat několik centimetrů do těla má vliv na řadu biochemických procesů, které mohou ovlivňovat svalovou hypertrofii. Děje se tak pravděpodobně skrze kombinaci několika mechanismů - od rychlejší regenerace, přes aktivaci mitochondrií ve svalech, až po přímý vliv na zvyšování testosteronu.

  • V placebem kontrolované studii se poukázalo na to, že skupina vystavena infračervenému záření po tréninku měla za 12 týdnů zlepšení v řadě zdravotních parametrů, včetně hypertrofie stehenních svalů. (R)


Tomáš Krupčík - český olympijský reprezentant v biatlonu, vicemistr Evropy z roku 2018

 

2) Snižování bolestivosti svalů / rychlejší regenerace

Jedním z hlavních limitů toho, jak rychle se budete v tréninku zlepšovat, je počet tréninkových jednotek, jejich intenzita a schopnost je zregenerovat. A ty jak určitě dobře víte negativně ovlivňuje nadměrná bolestivost svalů, které se odborně říká DOMS (delayed onset muscle soreness). Silně bolavé svaly jsou spojeny se zkrácením fascií, je snížen přívod nutrientů a dochází k opoždění regeneračního procesu.

Terapie prostřednictvím infrapanelů produkujících červené a blízké infračervené světlo přitom, pokud ji využijete několik hodin po hlavním tréninku, má schopnost DOMS rapidně snižovat. Tento druh světla má totiž schopnost zvyšovat cirkulaci krve, čímž se zvyšuje dodávání potřebných živin do svalových buněk, zároveň se tím také zvyšuje hydratace daných buněk. Díky těmto a dalším efektům vám terapie červeným světlem umožní urychlovat proces regenerace, čímž dovoluje také zařadit větší množství tréninkových jednotek.

  • V placebem kontrolované studii s 27 účastníky došlo ve skupině ošetřené infračerveným zářením k výraznému snížení bolesti oproti ostatním skupinám. (R)



3) Celkový efekt na zvyšování sportovní výkonnosti

Červené a blízké infračervené světlo působí v našem těle na desítky metabolických drah, přímo na buňky i mitochondrie. Spíše než zabřednout do poměrně obtížné vědy nás proto může více zajímat, jaký efekt to pak ale má v praxi, např. právě na přímé zvyšování sportovní výkonnosti.

  • Efekt červeného a blízkého infračerveného záření na zvyšování výkonnosti si vyzkoušeli v randomizované, zkříženě dvojitě zaslepené a placebem kontrolované klinické studii profesionální hráči ragby (R).

  • V komplexním testu se zjistilo, že ragbisti, kteří byli ve skupině před tréninkem vystaveni infra záření (infra světlo nejde vidět, takže nikdo nevěděl, kdo je vystaven a kdo je placebo), tak měli nejen rychlejší sprint, ale nižší celkový index únavy i množství vytvořeného laktátu.


Aleš Hruška - český fotbalový brankář a reprezentant, který hraje za tým FC Viktoria Plzeň.

Jakub Brabec - český fotbalista a reprezentant, v současné době působí v týmu FC Viktoria Plzeň.


4) Rychlejší regenerace svalů po tréninku v posilovně

Dalším skvělým benefitem infrapanelů, respektive červeného a blízkého infračerveného záření, je schopnost urychlovat regeneraci po silovém tréninku s externí váhou, a to zejména pokud se jedná o trénink pro svalovou hypertrofii, kdy provádíte četné opakování s váhou, kdy zpomalujete negativní fázi (která má velký anabolický potenciál, ale současně nejvíce prodlužuje regeneraci). Mimochodem, v minulosti jsem jezdil zadní dřepy se 150 kg s negativní fází trvající 9 sekund, a věřte mi, že další den to bylo znát.

  • Efekt na regeneraci po tzv. excentrickém tréninku se testovala opět proti placebo skupině (R) a bylo zjištěno, že při aplikaci světla o vlnové délce 630 nm došlo nejen k rychlejší adaptaci na trénink a regeneraci, ale také k navýšení celkového progresu! (Tzn. všichni cvičili stejně, ale ti, kteří pak byli vystaveni červené terapii, tak měli z tréninku lepší výsledky).

Výsledky poukázaly na to, že skupina, která byla vystavena záření o vlnové délce 630nm, měla sníženou bolestivost svalu a rychlejší regeneraci a výsledky až po dobu 96 hodin po cvičení!


Petr Píno Ondruš - profesionální zápasník v MMA, kickboxu a boxu.


5) Urychlení hojení zranění

A nakonec to asi nejdůležitější! Zranění, ať již akutní nebo chronické, je noční můrou většiny sportovců, protože vás na menší či delší čas, dle závažnosti problému, vyřadí z plnohodnotného tréninku.

Ukazuje se, že využití terapie pomocí blízkého infračerveného záření je účinnou terapeutickou strategií, která vám může pomoci s rychlejším zotavením a návratem k oblíbenému tréninku.

V případě kožních ran dochází při aplikaci červeného a blízkého infračerveného záření k výraznému snížení zánětu, zvýšené proliferaci fibroblastů, zvýšené tvorbě kolagenu apod. (R)

  • Blízké infračervené záření je taky efektivní v případě Achillové tendinitidy a artritidy. Ve studii se sedmi pacienty trpícími zmíněnou Achillovou tendinitidou došlo k výraznému snížení zánětu a bolestivosti, což poukazuje na skutečnost, že blízké infračervené záření může být účinným terapeutickým nástrojem k řešení zranění zánětlivého charakteru. (R)

 

Pokud jste profesionální sportovec nebo je pro váš život extrémně důležité, jak vypadáte či jakou máte výkonnost, tak je koupě infrapanelu investicí jako do domácího spotřebiče, který se vám ale na rozdíl od pračky vrátí už během několika měsíců na výsledcích a pak z něj budete další roky profitovat zdarma.

 

Podívejte se na LED panely MITO LIGHT®

 

Za tým MITO LIGHT®

Mgr. Adam Česlík

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz