Rozdíl mezi MITO LIGHT® a klasickou infralampou

Jaký je rozdíl mezi světlem MITO LIGHT® a klasickou infralampou, kterou měla už vaše babička? To je jedna z velice častých otázek, kterou od vás dostáváme. V tomto článku si tedy vysvětlíme, jaké jsou zásadní technologické rozdíly, které mají za následek i rozdílné působení na naši biologii.

Hlavním rozdílem je celý mechanismus účinku těchto dvou rozdílných zařízení. Zatímco naše světla MITO LIGHT® používají LED technologii a cílí především na zvýšení efektivity mitochondrií ve výrobě buněčné energie ATP pomocí konkrétních, důkladně zvolených vlnových délek červeného a blízkého infračerveného světla, tak klasické infralampy používají halogenovou technologii a fungují primárně na principu tepelné terapie, protože naprostá většina energie, kterou tyto lampy vyzařují, je infračervené teplo.

Proč LED technologie? Protože mitochondrie reagují na světlo o vlnových délkách v rozmezí přibližně 600 - 1000 nm (R). Toto rozmezí má navíc několik konkrétních částí, které jsou nejvíce efektivní. Moderní LED technologie nám umožňuje vybrat si ta nejlepší spektra a využít jejich plný potenciál pomocí vysoké síly ozáření. Výsledným efektem je poté to, že chromofory v mitochondriích (zejména Cytochrom c oxidáza) absorbují tento typ světla, což vede ke zvýšení potenciálu mitochondriální membrány, spotřebě kyslíku, zvýšení výroby adenosintrifosfátu (ATP) a přechodnému zvýšení reaktivních druhů kyslíku (ROS), které má pak za následek zvýšenou antioxidační aktivitu. Tyto efekty mají za následek širokou plejádu pozitivních vlivů na naši energii, výkonnost, kognici, hormonální funkce, kvalitu pleti, regeneraci svalů, šlach či kloubů a mnoho dalšího. Chcete vědět o účincích MITO LIGHT® ještě více? Mrkněte na stránku "Jak to funguje"

 

 

Zařízení MITO LIGHT® používají dva typy světelného spektra. Prvním typem je viditelné červené spektrum o vlnových délkách 660 a 670 nm, které je absorbováno především kůží a je důležité pro kvalitní a mladistvou pokožku. Více informací o pozitivním vlivu na pokožku naleznete ve článku "Zdravější a hladší pleť díky využití světla". Druhým typem je spektrum blízké infračervené o vlnových délkách 830 a 850 nm, které penetruje hlouběji do těla. Podrobněji rozepsané efekty obou vlnových délek najdete na stránce "Účinky a studie".

 

 

Klasické infralampy s halogenovou technologií bohužel nemají tuto možnost výběru konkrétních vlnových délek a spoléhají na široké rozpětí vlnových délek od červeného až po vzdálené infračervené spektrum. Z tohoto důvodu ve výsledku vyzařují pouze minimální procento efektivních vlnových délek, které působí na mitochondrie. Drtivá většina spektra totiž generuje teplo, které samozřejmě také může mít nějaký pozitivní efekt, například v podobě zvýšeného prokrvení, ale jinak jsou efekty velice odlišné od účinků červeného a blízkého infračerveného spektra. Více o efektech tepla se dozvíte ve článku o porovnání rozdílů mezi infrapanelem a infrasaunou.

 

 

Pořád v tom máte zmatek? Pro finální pochopení této problematiky je ještě důležité pochopit, že infračervené spektrum má tři druhy, které se svým účinkem značně liší. První je blízké infračervené spektrum, které se často označuje jako NIR nebo IR-A. Toto spektrum má nejkratší vlnové délky v přibližném rozmezí 750 - 1 400 nm. Díky tomu vydává pouze mírné teplo a penetruje do podkoží. Pouze část je však absorbovaná přímo v mitochondriích, vlnové délky nad 1 000 nm jsou již absorbované vodou. Díky těmto specifickým vlastnostem je pro nás z celého infračerveného spektra nezajímavější, což je také důvodem, proč ho používáme ve světlech MITO LIGHT®.

Druhým typem infračerveného světla je střední infračervené, které se označuje jako IR-B. Toto spektrum má přibližné rozmezí vlnových délek 1 400 - 3 000 nm, vydává více tepla a prochází jen do horní kůže. Posledním druhem je vzdálené infračervené spektrum, které se označuje jako IR-C. Vlnové délky jsou v širokém rozmezí 3 000 - 1 000 000 nm, generuje velké množství tepla a zahřívá pouze povrch kůže.

 

Vlnové délky klasické infralampy (R)

 

Věříme, že vám tento článek pomohl pochopit rozdíly mezi MITO LIGHT® a klasickými infralampami. Pokud však máte jakékoli doplňující otázky, můžete nám napsat nebo zavolat a my vám vše rádi vysvětlíme.

 

Podívejte se na LED panely MITO LIGHT®

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz