Rozdíly mezi infrapanelem a infrasaunou

Klasické infrasauny i moderní LED infrapanely fungují na principu využití infračerveného světla. Jejich výsledný efekt se ale poměrně hodně liší.

V tomto článku si představíme hlavní rozdíly mezi infrasaunou a infrapanely, které vám mohou pomoci při rozhodování do kterého z přístrojů investovat, respektive co je pro vás aktuálně vhodnější.

 

INFRAČERVENÉ ZÁŘENÍ

Nejprve, než se pustíme do porovnávání infrasaun a infrapanelů, si pojďme vysvětlit, jak se dá rozdělit část spektra infračerveného záření.

Infračervené záření (IR), se dá samo o sobě rozdělit do tří částí:

  1. Blízké infračervené záření (IR-A) - 750 až 1400 nm
  2. Střední infračervené záření (IR-B) - 1400 až 3000 nm
  3. Vzdálené infračervené záření (IR-C) - 3000 až 1 000 000 nm

Každá z těchto oblastí působí na naše tělo odlišným způsobem a tím se taky dostáváme k hlavní informační myšlence tohoto srovnávacího článku.

Obě zařízení totiž produkují jinou část infračervených vlnových délek, které s sebou přináší různé benefity pro naše zdraví.

 

INFRASAUNA

V případě, že zvolíte infrasaunu, tak se budete vystavovat převážně střednímu a vzdálenému IR záření, která pronikají lehce do těla a ohřívají vaše tělo pomocí infračerveného záření, na rozdíl od finské sauny zahřívající vzduch, který následně ohřívá tělo. Spektra z infrasauny ale neprochází moc hluboko do těla. Střední infračervené spektrum (IR-B) prochází do horní kůže a vzdálené infračervené spektrum (IR-C) zahřívá pouze povrch kůže.

Hlavním rozdílem mezi infrasaunou a infrapanelem je to, že infrasauna vás prohřeje, čímž získáváte odlišné benefity oproti infrapanelu, který terapeutické teplo generuje v menší míře.

Vlivem tepla se začnete v infrasauně dřív nebo později ve velké míře potit, díky čemuž získáte benefity ve formě zvýšené detoxikace od odpadních látek a toxinů skrze pokožku.

Generované teplo má vliv na aktivaci takzvaných heat-shock proteinů, které ovlivňují funkce imunitního systému, mohou zvýšit hypertrofický potenciál po tréninku a mnoho dalšího.

Infrasauna dále zlepšuje spánek, snižuje stres a zvyšuje celkovou relaxaci a pohodu.

Velmi podstatný je pocitový efekt po použití infrasauny. Ten je takový, že se budete cítit doslova skvěle! Správná délka vystavení se teplu v infrasauně (dle adaptace), způsobí vyplavení endorfinů, které navodí příjemné uvolnění a dobrou náladu. Díky tomuto efektu si vaše tělo líbivé pocity bude pamatovat, a vy tak budete mít tendenci saunu brzy opakovat.

 

INFRAPANEL

Ve chvílí, kdy využíváte infrapanel, tak se vystavujete na rozdíl od infrasauny vysoce intenzivnímu červenému světlu (RED) a blízkému infračervenému záření (NIR neboli IR-A). Nedochází tak ve velké míře k ohřívání těla teplem, ale k nasycení těla fotony elektromagnetického záření, které mají schopnost pronikat hlouběji do tkání až na úrovni buněk a mitochondrií. Červené spektrum je absorbováno především kůží a je důležité zejména pro zdravou a mladistvou pokožku. Více o těchto účincích si můžete přečíst ve článku "Zdravější a hladší pleť díky využití světla". Blízké infračervené spektrum má jedinečnou schopnost prostupovat do podkoží, až do hloubky několika cm. Obě tyto vlnové délky jsou v buňkách absorbovány v mitochondriích. 

Tím se dostáváme k hlavnímu efektu infrapanelu, kterým je stimulace produkce buněčné energie, kterou je adenosintrifosfát (ATP) produkovaný mitochondriemi.

Díky stimulaci tvorby buněčné energie dočasně vzniká více oxidativního stresu, který v tomto případě tělo, respektive mitochondrie posiluje, skrze mechanismus zvaný hormeze. Na dočasné zvýšení volných radikálů tělo totiž reaguje zvýšením antioxidační kapacity. Pravidelným vystavováním se těmto vlnovým délkám posílíte své zdraví na té nejnižší možné úrovni, která, jak se podle nejnovějších výzkumů ukazuje, je naprosto klíčová pro zdraví všech tkání a orgánů, zpomalování stárnutí a rychlejší regeneraci.

Dalším specifickým efektem infrapanelu je stimulace tvorby kolagenu, díky kterému budete mít zdravější kůži, vlasy a muskuloskeletální systém.

Významným efektem infrapanelu je snížení zánětlivosti, ať už té systémové, která stojí za celou řadou civilizačních onemocnění, nebo těch lokálních, které mohou být vyvolané například zraněním nebo tréninkem. Využití infrapanelu kolem tréninku je navíc skvělou metodou pro zvyšování sportovního výkonu a podporu regenerace.

Kombinace efektu na snižování zánětlivosti a stimulace produkce kolagenu je efektivní zejména v případě hojení nepříjemných zranění nebo podpory léčby onemocnění jako je artritida a podobně.

Díky obrovské intenzitě červeného světla (cca 30 000 luxů) je infrapanel velmi efektivní strategií pro synchronizaci cirkadiánního rytmu a slouží také jako účinná prevence před vznikem sezónní afektivní poruchy (SAD), která na podzim a zimě každý rok trápí čím dál větší % populace.

Podrobněji vysvětlené efekty včetně vybraných studií naleznete na stránce "Účinky a studie".

 

Shrnutí

V případě, že uvažujete o jednom ze zařízení a nemůžete se rozhodnout, tak je potřeba si nastavit priority a cíle, proč chcete dané zařízení využívat.

 

Uvažujete o infrasauně?

  • Máte rádi teplo?
  • Chcete si dopřát rituální chvíli klidu sami pro sebe?
  • Chcete podpořit svou detoxikaci?
  • Chcete snížit úroveň stresu?
  • Chcete podpořit svůj well-being díky vyplaveným endorfinům?
  • Chcete podpořit váš imunitní systém?

 

Uvažujete o infrapanelu?

  • Chcete výrazně podpořit produkci vaší životní energie?
  • Chcete posílit své zdraví až na tu nejnižší možnou úroveň, na úroveň mitochondrii?
  • Chcete citelně urychlit regeneraci po tréninku?
  • Chcete snižovat systémovou nebo lokální zánětlivost a urychlovat hojení zranění?
  • Chcete zlepšit zdraví a kvalitu své pleti?
  • Chcete mít extrémně silný synchronizátor cirkadiánního rytmu?
  • Chcete podpořit svou psychiku a vyhnout se v temné části roku SAD?
  • Chcete mít velice skladné zařízení, které si můžete lehce sbalit do auta?

 

Výše zmíněné otázky Vám mohou pomoci při výběru pro vás vhodného zařízení. Je důležité podotknout, že zmíněné zařízení mají daleko více efektů a některé mají společné. Výše zmíněné jsou řekněme ty hlavní, které by měly nejvíce ovlivnit váš výběr.

Pro nadšence je samozřejmě možné využít obě zařízení, které můžete specificky kombinovat, a dosáhnout tak všech zmíněných efektů. Zde je ale potřeba dávat pozor, protože se může lehce stát, že to s infračerveným zářením přeženete. Všeho moc škodí a v tomto případě to platí úplně stejně.

 

Za tým MITO LIGHT®

Mgr. Adam Česlík 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz