5 benefitů červeného a blízkého infračerveného světla na naše zdraví

Pracovat na svém zdraví můžete mnoha různými způsoby, kdy samozřejmým základem je kvalita a délka našeho spánku a celistvá strava. Mimo jiné je pro naše zdraví nesmírně důležité i světlo, kterému se vystavujeme během dne. Světlo mělo na vývoj života na Zemi zásadní vliv a právě v dnešní době, kdy trávíme většinu času ve vnitřních prostorech pod umělým osvětlením, na tento důležitý dílek skládačky zapomínáme.

Pro naše zdraví je zcela esenciální vystavovat se našemu přirozenému zdroji světla, kterým je slunce. To nevydává jen a pouze viditelné vlnové spektrum a UV záření, které potřebujeme například pro syntézu vitamínu D a podporu fungování psychiky, ale vydává také pouhým okem neviditelné infračervené záření, kterému se budeme v tomto článku primárně věnovat. Konkrétně se bude jednat o blízké infračervené záření, které můžete znát také pod zkratkami NIR nebo IR-A. Dále se budeme věnovat i červenému spektru, které hraje důležitou roli ve zdraví naší pokožky. Tato spektra používáme v našich MITO LIGHT® zařízeních. Nejedná se tedy o střední (IR-B) a vzdálené (IR-C) infračervené spektrum, které je používané v infrasaunách. Detailnější vysvětlení rozdílu našich LED panelů a infrasauny najdete ve článku "Rozdíly mezi infrapanelem a infrasaunou". Vysvětlené rozdíly mezi různými druhy infračerveného světla si můžete přečíst ve článku "Rozdíl mezi MITO LIGHT® a klasickou infralampou".

infracervene-svetlo

 

Infračervené záření:

Infračervené záření tvoří více než 50 % ze slunečního spektra dopadajícího na povrch Země, respektive na naše tělo, když jsme venku (a to i když je zataženo). Ve slunečním záření je zastoupeno nejvíce při východu a západu slunce.

Infra záření nám tak chybí ve „světelné výživě“ nejvíce během temné části roku (podzim / zima), kdy jsme většinu času uvnitř. V dnešní době však lidé většinou nemají ani přes léto dostatek času na to, být přes pracovní týden venku na slunci bez oblečení. Tento nedostatek můžeme v dnešní době přitom velice efektivně nahradit prostřednictvím moderních technologií a zařízení, jako jsou speciální LED panely MITO LIGHT®.

Ty vyzařují specifické vlnové délky infračerveného záření (blízké infračervené záření - NIR), které dle stovek vědeckých studií mají velice silný terapeutický efekt na řadu problémů plynoucích z různých typů onemocnění a moderního životního stylu. Všechny pozitivní efekty včetně vybraných studií naleznete na stránce "Účinky a studie".

Nyní si pojďme představit 5 hlavních efektů, studiemi podložených benefitů, blízkého infračerveného světla na naše zdraví:

1) Zvyšování energie během dne


Divili byste se, kolik lidí má dnes problém s propady energie, kvůli kterým nemohou naplno fungovat a jsou zcela zbytečně odkázáni na zneužívání stimulantů, díky čemuž nemohou plně využívat svůj potenciál.

Problémy na úrovni energie mohou vznikat z vícero faktorů, ale nejčastěji jde o jejich kombinaci. V první řadě lidem obecně chybí dostatek světla, jak již bylo nastíněno v úvodu. Současně se mnohdy děje to, že nedochází k dostatečné produkci mitochondriální energie ve formě adenosintrifosfátu (ATP).

Dostáváme se tak k jednomu z pocitově nejsilnějších efektů, který můžete získat strategickým využitím LED panelu. Ten totiž nevydává jen blízké infračervené záření, ale taky velice silné intenzivní červené světlo, které může dosahovat intenzity až 30 000 luxů. Znamená to, že pokud si LED panel pustíte ráno během své ranní rutiny, tak dojde k adekvátní synchronizaci cirkadiánního rytmu. To se hodí zejména v případě, že je zima a ráno je ještě tma. Právě v tomto období se problémy s energií objevují ve společnosti nejvíce.

Kromě intenzity světla je klíčové zmíněné blízké infračervené záření (NIR), které má schopnost pronikat hluboko do našeho těla, až na úroveň buněk a mitochondrií. Bylo prokázáno, že NIR dokáže zvyšovat účinnost či zdraví našich mitochondrií, čímž stimuluje tvorbu ATP, která je v kontextu nedostatku energie během dne naprosto klíčová. Vysvětlený efekt zvýšené tvorby ATP najdete na stránce "Jak to funguje?".

Ukázalo se, že využití specifických vlnových délek infračerveného záření má příznivý vliv na pacienty trpící závažným onemocněním, kterým je fibromyalgie. Tento typ onemocnění s největší pravděpodobností tkví v mitochondriální dysfunkci a projevuje se chronickou únavou a bolestivostí, která lidem znemožňuje běžně fungovat. V placebem kontrolované klinické studii bylo zjištěno, že infračervené záření pomáhá pacientům výrazně zlepšovat kvalitu jejich života. [R]

 

5-efektu-infracerveneho-zareni-na-nase-zdravi-mito-light

 

2) Podpora zdraví a regenerace pokožky

Stav naší pokožky je přímým odrazem zdraví vnitřního prostředí našeho těla, potažmo zdraví našeho imunitního systému a detoxikace, do kterých se odráží to, jakým způsobem žijeme.

V případě, že žijete nezdravým životním stylem a jsou ve vaší stravě zastoupené pro-zánětlivé průmyslově zpracované potraviny, tak se není čemu divit, když se začnou objevovat různé kožní problémy, jako je ekzém, akné nebo dokonce autoimunitní onemocnění kůže.

Naše pokožka, stejně jako jiné tkáně, potřebuje pro svou obnovu a regeneraci stavební bloky, kterými jsou v tomto případě kolagen a elastin. Jak dokáže fotobiomodulace zvyšovat syntézu kolagenu podrobněji vysvětlujeme ve článku "Zdravější a hladší pleť díky využití světla".

Ve studiích se ukázalo, že červené světlo dokáže stimulovat produkci kolagenu, díky čemuž může efektivně pomáhat s problémy, jako jsou vrásky plynoucí z rychlého stárnutí pokožky, celulitida, akné nebo suchá a popraskaná kůže. [R]
Využitím LED panelu se navíc vypořádáte s poškozením pokožky způsobeným UV zářením, kdy se vlivem jeho působení v pokožce snižuje zánětlivost, dochází k obnově DNA a snižuje se celkový oxidativní stres.

U autoimunitního onemocnění vitiligo (ztráta pigmentace pokožky a vytváření bílých skvrn), vede k obnově pigmentace (proliferací melanocytů) a snižuje se autoimunitní proces, který melanocyty poškozuje. [R]

 

podpora-zdravi-a-regenerace-pokozky

 

3) Snižování příznaků deprese a úzkostí

Duševní problémy jsou velice komplikované téma, které může pramenit z různých úrovní příčin. Jednou z velice častých je změna našich biorytmů, respektive přechod ze slunného léta do deštivého podzimu.

Díky této změně vzniká u některých lidí takzvaná sezonní afektivní porucha (SAD), která plyne z nedostatku UV záření a světla obecně. Lidé trpící touto poruchou mají často narušený cirkadiánní rytmus, což se u nich pak odráží narušením rovnováhy v psychice, špatnou náladou a nedostatkem energie.

Účinnou prevencí proti vzniku této poruchy je obecně terapie pomocí intenzivního světla neboli fotobiomodulace. Ta může mít mnoho forem, ale ukazuje se, že právě infračervené záření je v tomto kontextu velice efektivní. Studie zjistila, že využití infračerveného záření vedlo k 50% snížení rizika vzniku této poruchy. [R]

Zároveň mohou deprese a úzkosti pramenit z dalších fyziologických příčin, kdy například dochází k abnormálnímu průtoku krve ve frontální kůře v mozku.

Infračervené záření efektivně pomáhá v celkovém prokrvení mozku a tím může docházet k vyrovnání této nerovnováhy, která stojí za depresivními a úzkostlivými stavy.

U pacientů s diagnózou velké deprese vedlo využití blízkého infračerveného záření ke snížení symptomů u 6 lidí z 10. [R]

 

snizovani-priznaku-deprese-a-uzkosti

 

4) Snižování systémové zánětlivosti

Téměř u každého civilizačního nebo autoimunitního onemocnění je přítomný chronický zánět, který vyčerpává naší imunitu i tělesné systémy.

Dnešní doba plná stresu, nedostatečného spánku a nekvalitních potravin zánětu hraje do karet a není náhodou, že se počet lidí trpících civilizačními onemocněními stále zvyšuje.

Chcete-li proti systémovému zánětu bojovat, tak je rozhodně potřeba držet se základních pravidel zdravého životního stylu, ale mimo jiné si můžete pomoci různými zařízeními, mezi které patří i využití LED panelu.

Blízké infračervené záření má schopnost interagovat s dráhami ovlivňujícími zánětlivost a zároveň inhibuje pro-zánětlivé cytokiny, které jsou v případě systémové zánětlivosti zvýšené. [RV případě, že jste zdraví a věnujete se například náročnému silovému tréninku nebo jiné pohybové aktivitě, tak pomocí LED panelu výrazně urychlíte svou regeneraci. Můžete tak výrazně zmírnit bolestivost „zničených“ svalů (což je typ silné zánětlivé reakce), a zvládnout tak více tréninku ve svém týdnu.

 

snizovani-systemove-zanetlivosti

5) Zlepšení činnosti štítné žlázy + Hashimotova choroba

Poruchy štítné žlázy mohou výrazně komplikovat život mnoha lidí, kteří jsou kolikrát odkázáni na denní konzumaci léků, bez kterých se jejich stav bez jiných změn v životním stylu dále nezlepšuje.

V případě autoimunitních poruch štítné žlázy, jako je Hashimotova tyreoiditida, vedla u lidí pravidelná expozice blízkému infračervenému záření k dramatickému zlepšení jejich stavu, kdy byli schopni své léky stáhnout na minimální dávky nebo je dokonce vyřadit.

Blízké infračervené záření má totiž modulační efekt na náš imunitní systém, kdy snižuje jeho nadměrnou reakci proti daným orgánům nebo tkáním. V jedné studii mělo blízké infračervené záření vliv na výrazné snížení imunitních protilátek TPOAb, které jsou u tohoto autoimunitního onemocnění štítné žlázy zvýšené. [R]

 

zlepseni-cinnosti-stitne-zlazy

 

Podívejte se na LED panely MITO LIGHT®

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz